زادآوری یا تولیدمثل

نویسنده: شهین الیاسی - ۱۳۹۹/۰۲/۰۹

انتخاب جفت :
جانوران برای دستیابی به موفقیت در زادآوری رفتارهایی مانند انتخاب جفت را انجام می دهند . در این رفتار ابتدا ویژگی های جفت را بررسی و سپس تصمیم می گیرند که با آن جفتگیری کنند یا نه.
************************************************
ايده ي انتخاب طبيعي داروين از اين قرار بود كه موجودات زنده بايد به ویژگی هاي فيزيكي و رفتاري بهينه اي برسند تا بتوانند از رقباي خود پيش افتند. در اين صورت ، بيشتر ويژگي هاي گياهان و حيوانات بايد نقشي سازگارانه در تنازع بقا داشته باشند و طبيعت نبايد اجازه ي هيچ اسراف و تلف كردني را داده باشد. 

پس در باره ي دم طاووس چه مي توان گفت ؟ اين دم نه  به تند تر يا بهتر پرواز كردن طاووس كمك مي كند و نه او را در مقابله با رقيبان يا عقب راندن صيادان ياري مي نمايد . و در واقع به نظر مي رسد كه شكارچي اصلي طاووس ، يعني ببر ، با استفاده از دم پرنده است كه در پايين كشيدن ْآن زبر دست شده است.ظاهرا ً اين يك تناقض آشكار است . ويژگي دست و پا  گيري كه بايد مدت ها پيش از اين ، توسط انتخاب طبيعي حذف مي شد . به نظر مي رسد چنين ويژگي هايي برنامه ي سازش گرا را به چالش مي كشند . حتي داروين يك بار اظهار نظر نمود : ‹‹ منظره ي يك پر در دم طاووس ، هر آن گاه كه در برابر ديدگانم قرار مي گيرد ، مرا بيمار مي كند .››
 البته دم طاووس ، تنها استثنا نيست . 
*********************************************
در بسياري از گونه هاي حيوانات يكي از جنس ها ( معمولا ً جنس نر ) آرايش پر زرق و برقي دارند كه هيچ نقش عملكردي مشخصي نداشته و يا حتي اختلال آميز به نظر مي رسند. وقتي نر ها و ماده ها در برخي مشخصه هاي فيزيكي ، مانند اين ، از يكديگر تمايز مي يابند ، گفته مي شود كه از لحاظ جنسي دو شكلي دارند . ( به عبارتي نر و ماده دو قالب متفاوت دارند ) . دو شكلي جنسي در سراسر سلسله ي حيوانات ، با درجه هاي متفاوتي يافت مي شود . 

برخي گونه ها مثل كاكايي كوچك ، هيچ نشاني از دو شكلي ندارند .
 در حالي كه در ساير گونه ها نظير طاووس ( Pavo cristatus ) و مرغ ويدا (Euplects progne ) نر ها دم هاي بسيار بلند و پر زرق و برق دارند . 
 هر چقدر هم كه زيركانه و با ابتكار در رابطه با این صفات ،اصل انتخاب طبيعي را به كار بگيريم . باز هم با منظره ي تقريبا ً ريشخند آميز دم طاووس رو به رو هستيم. 
داروين در 1871 ، با بينش عميق و عزم راسخ خود ،پاسخي براي اين به ظاهر ناسازه يافت . او در كتاب نسب انسان و انتخاب در رابطه با جنس ، توضيحي ارائه نمود كه تا امروز همچنان ( با اصلاحاتي ) مورد پذيرش است . نيروي انتخاب طبيعي با نيروي انتخاب جنسي تكميل مي گردد .

**************************************************
در جانوران  ؛ ماده ها بیشتر از نرها رفتار انتخاب جفت را انجام می دهند.زیرا معمولا زمان و انرژی بیشتری صرف زادآوری و پرورش زاده ها می کنند.به عنوان مثال نگهداری از تخم ها و جوحه ها در پرندگان و بارداری و شیردهی به نوزادان در پستانداران که نیازمند صرف هزینه و انرژی است ؛ به عهده جانور می باشد . پس بی دلیل نیست که جانور ماده در انتخاب جفت دقت می کند و ابتدا جانور نر  را ارزیابی کرده و بعد با آن جفت گیری می کند.در واقع ماده ها جفت خود را بر اساس خصوصیات فیزیکی انتخاب می کنندو نرهایی را ترجیح می دهند که دارای صفات چشمگیر و ظاهری ؛ مثلا درخشان بودن رنگ پرنده نر ,دم بلند و زینتی طاووس نر و یا شاخ بلند گوزن ؛ هستند.چون این صفات هزینه بر هستند و نری که این صفات را دارد ژن های مفید دیگری هم دارد که توانایی پرداخت هزینه های اضافی را به او می دهد.

صفات چشمگیر و ظاهری  ويژگي هايي هستند كه آن ها را براي اعضاي جنس جذاب مي سازد يا آنكه براي رقابت با اعضاي هم جنس به منظور دسترسي به جفت ياري مي كند . در نتيجه دم طاووس نر ، به عنوان مثال ، براي خوشايند ماده ها شكل گرفته ، در حالي كه شاخ هاي گوزن نر به عنوان اسلحه هايي در پيكار نر در برابر نر براي دستيابي به ماده عمل مي كند . 

**************************************************
آیا ماده ها جفت خود را بر اساس صفاتی که دلالت بر داشتن ژن های خوب دارند ؛ انتخاب می کنند؟
قورباغه های خاکستری درختی ماده ترجیح می دهند با نرهایی که هنگام جفت یابی صداهای بلندتری از خود در می آورند ،آمیزش کنند.
آلیسون ولچ و همکارانش در دانشگاه میسوری بررسی کردند که آیا ساختار ژنتیکی نرهای دارای صدای بلند( LC )، هیچ گونه برتری نسبت به نرهای دارای صدای کوتاه (  SC )   دارد یا خیر .
این محققان نیمی از تخمک های هر ماده را با یک نر LC  و نیمه ی باقی مانده را با یک نر SC لقاح دادند . سپس زاده های به وجود آمده را در یک محیط مشترک قرار داده و به مدت دو سال آن ها را تحت نظر گرفتند.
نتیجه :
چون زاده هایی که پدرشان LC بود ، شایستگی بالاتری نسبت به زاده های دارای پدر SC داشتند ؛ گروه محققین این طور نتیجه گرفتند که قوی تر بودن صدای جفت یابی نرها ، نشان دهنده ی کیفیت ژنتیکی بهتر آن ها نیز هست.
نتایج فوق این فرضیه را تایید می کنند که انتخاب جفت توسط ماده ها بر اساس صفاتی صورت می گیرد که دلالت بر وجود " ژن های خوب " در صاحب آن ها دارد.
**********************************************
انتخاب جفت توسط جانور نر :
در نوعی جیرجیرک چون جانور نر هزینه بیشتری برای تولیدمثل می پردازد ،جفت خود را انتخاب می کند. جیرجیرک نر اسپرم های خود را درون کیسه ای به همراه مواد مغذی وارد بدن جانور ماده می کند. جانور ماده هنگام تشکیل تخم ها و برای رشد و نمو جنین ، از مواد مغذی استفاده می کند.به هین دلیل جانور ماده بزرگتری را انتخاب می کند تا تخمک های بیشتری داشته باشد و زاده های بیشتری تولید کند.
********************************************

تصویر : دم بلند و پرهای رنگارنگ طاووس نر برای جلب جفت و شاخ های گوزن نردر رقابت با نرهای دیگر برای انتخاب جفت

فایل 2 : پرش بالا معیاری برای جفت یابی 
در جانواران معیارهای مختلفی برای پذیرفتن جنس نر از سمت ماده است 
یکی از معیارها نمایش است در اینجا دو پرنده با پرش ها متوالی سعی دارند پرنده ماده را برای انتخاب جفت تحت تاثیر قر ار دهند .
فایل 3: دعوای خونین پنگوئن نر با عشق جدید همسر خیانتکارش
یک پنگوئن نر وقتی به خانه باز می گردد متوجه می شود که جفتش، عشق تازه ای برای خود یافته و با مشاهده این صحنه یک جنگ خونین بین دو پنگوئن نر رخ می دهد.
این پرنده عصبانی که تحقیرشده، با پنگوئن نر جدید دعوا کرده و با نوک خود به چشم و صورت وی ضربه می زند. این دو رقیب عشقی برای به دست آوردن پنگوئن ماده به بدترین شکل ممکن با هم جدال کرده و موجب زخمی شدن یکدیگر می شوند.
فایل  1: یکی از قدرتمندترین سلاح بین حیوانات  .
گوزن شمالی نر از شاخ هایش برای کنترل بر روی ماده ها و عقب راندن رقبایش در فصل پاپیز استفاده می کند .
نرهایی که  شاخ های بزرگتر و قوی تر دارند بیشترین جفت گیری را در فصل تولید مثل بدست می آورند گوزن های شمالی نر بندرت در حد مرگ می جنگند زیرا نری که شاخ های کوچکتری دارد معمولا عقب نشینی می کند .
در انتهای فصل   شاخ های نر گوزن می افتد و برای رشد مجدد آن باید تلاش زیادی بکنند نگه داشتن و رشد شاخ به مقدار زیادی انرژی نیاز دارد 
وجود شاخ و سنگینی آن روی سر گوزن ها باعث میشه واکنش آنها در هنگام فرار از گرگها را کم بکند و باعث شکارشان بشود.

 فایل 4:تصویر زرافه ها و نقش بو در جلب جفت .نقش بو در زندگی حیوانات خیلی مهم است.  چون بو نشان‌دهنده قابلیت باروری طرفین ماجراست، معمولا بوی نرها تعیین کننده ا‌ست، یعنی اگر نر بوی طبیعی ندهد ،ماده‌ها با او جفت‌گیری نمی‌کنند!




فایل های ضمیمه شده:


فایل 1
فایل 2
فایل 3
فایل 4

نظرات

نظری ثبت نشده است.

نظر شما

کلیه حقوق مادی و معنوی برای زیست پیام محفوظ می باشد